Retten er til 4 personer.
Ingredienser:
Chili Blanding:
• 2 tsk. tørret chili
• 4 tsk. røget eller sød paprika
• 2 tsk. spidskommen
• 2 tsk. oregano
• 1 tsk. kanel
• 1 tsk. sort peber
• 1 tsk. salt
• 1/2 stjerne anis
Chilismør:
• 50 g, smør
• 1 dl ghee
• 2-3 chilier - skåret i ringe
• 2 laurbærblade
• 1 spsk. ketchup (sukkerfri)
• 1 spsk. Worcestershire sauce
Chili con carne:
• 1 kg. oksebov bryst el.lign.
• 2-3 chilier - hakket
• 3 forskellige peberfrugter
• 2 store rødløg
• 5 fed hvidløg
• Tomatpure
• 1 dåse hakkede tomater
• 2 kopper kaffe
Øvrigt:
God creme fraiche - i dette tilfælde Karoline 38%
Fremgangsmåde:
1. Start med at tilberede samtlige ingredienser til Chili con carne og kom dem evt. i små skåle.
2. Puds kødet fri for evt. sener og skær det i stykker på ca. 2x5 cm.
3. Skær halvdelen af hver af chilierne fra og skær denne del i ringe (til chilismørret).
4. Hak de 4-5 forskellige chilier – du kan tage kerner og frøstol ud, men det er naturligvis op til din toughness.
5. Skær peberfrugterne i mindre tern.
6. Pil og hak rød- og hvidløg.
7. Du er nu klar til at gå i gang.
Chilismør:
1. Hæld ghee på en pande og varm olien op ved svag varme.
2. Tilsæt chiliringe og laurbær.
3. Lad ringene stege stille og roligt i olien i ca. 10 minutter.
4. Si olien og smid chili-ringene ud.
5. Bland halvdelen af olien med smør, ketchup og Worcestershire sauce - resten af olien skal bruges til at stege i.
6. Stil chilismørret på køl.
Chili con carne:
Tre en halv time tilbage:
1. Varm en støbejernspande godt op.
2. Tilsæt 1/4 af den resterende chiliolie.
3. Brun kort 1/3 af kødet ad gangen, så du undgår at kødet koger - sørg for at panden når at varme godt op imellem hver omgang.
4. Når alt kødet er brunet og taget af panden, skruer du en anelse ned for varmen, og steger rødløg, hvidløg og halvdelen af den hakkede chili.
5. Tag løg, hvidløg og chili af panden.
Tre timer tilbage:
• Rist chiliblandingen på panden og læg mærke til duften af de mange forskellige krydderurter.
• Tilsæt kød, løg, hvidløg, chili og tomatpuré.
• Lad blandingen stege i et par minutter mens du vender den med jævne mellemrum.
• Tilsæt kaffe og hakkede tomater.
• Læg låg på og lad retten simre minimum 2,5 time (Jo længere tid retten simrer – jo bedre bliver den).
En halv time tilbage:
1. Tilsæt de hakkede peberfrugter og bønner.
Umiddelbart før servering:
1. Bland med løg og chili.
2. Dryp med limesaft og stil på køl til det er spisetid.
Tip:
Server det i gryden midt på bordet og med rigeligt creme fraiche, avokado, revet cheddarost og resten af de hakkede chilier.