Faste

Faste og hvad de forskellige ting der skeri kroppen under en faste.

Rigtige mange af jer er ret intereseret i at vide om mine faster og hvad der sker i kroppen under de faster jeg laver.

MÅ LIGE UNDERSTREGE AT JEG FASTE HOVEDSALIG FOR AT BOOSTE MIT HELBRED OG JE SOM HAR LÆST MIN HISTORIE , VED JAG HAR VÆRET MEGET SYG.


Under min faste , er det eneste jeg indtager kaffe, dvs. sort kaffe da er med til at øge din autofagi Kommer senere hvad det er ), så det alm. vand og ikke mindst danskvand med aroma citrus, dernæst så tager jeg 5-7 gram himalaya salt for at få mineraler og vitaminer, da det indeholder 83 forskellige.


Op til en faste spiser ekstra mad som varier, så jeg får forskelligt grønt, krydderiere som alle indeholder masser af gode vitaminer og mineraler, så kroppen er fyldt op. Dernæst så masser af proteiner så muskelmassen har fået en føde.  Husk du taber ikke muskelmasse med det samme, da en menneskekrop kan gå op til 43 dage inden den spiser af dem.

Bryde fasten korrekt er ret så vigtigt da du ellers kan ødelægge det du lige har kæmpet for at opnå.

Her er det næsten altid hjemmelavet Bone Broth lavet på kylling Opskrift på det


Så 1 time før jeg spiser mit første måltid efter fasten, og her snakker vi om faster der på 72 timer og op efter, drikker jeg et glas bone broth ca. 1 dl. som så blandes i 2-3 dl. kogende vand, så det er som en dejlig varm suppedrink. Dette gør at mave gøres klar til mad og så fyldes der lige en masse vitaminer og mineraler på også.


Første måltid skal bestå af let fordøjelig protein , jeg fortrækker at bruge æg, da maven lige skal i gang. så masser af protein i første måltid. Næste måltid kan så være mere alm igen da maven har haft noget at arbejde med.
Ketoner og ketose, enkelt forklaret

Ketoner 


Menneskekroppen har 2 primære brændstofskilder:

Glukose og og fedt

Men kroppen brænder kulhydrater føret. Det betyder at så længe ddt genopfylder kulhydrater gennem kosten, er det svært for kroppen at forbrænde fedt.


Ketoner er molekyler, der frigives af fedtcellerne, når kroppen nedbryder fedt for at producere energi .

Når køre en lav kulhydrat kost, som keto, vil din krop blive tømt for glukose, vil kroppen leder efter en anden energikilde, nemlige ketoner.

Med andre ord: Når man stopper med at tilføre energi til kroppen ( glykose, kulhydrater) tager kroppen sagen i egen hånd og bruger overskydende fedt, (producere ketoner) som igen kan føre til vægttab. HURRA FOR VORES KROPPEN!


Hjernen kan ikke forbrænde andet end glykose, men vores krop kan selv forvandle protein oh fedt til glukose, hvis indtaget ag kulhydrater er lavr.


Der er meget mere og omfattende, man kan skriver om ketoner, men her er det forsøgt at gøre det kort og let forståligt.


Og er derfor at at på faste bliver du ikke træt eller andet, men som skrevet så får kroppen al den energi den har brug for og derfor er det muligt at gøre som man plejer og ikke gå død i træning eller hårdt arbejde. Og IGEN utroligt have vores kroppe er i stand til.

HER ER EN LILLE FORKLARING OM HVAD DER SKER I KROPPEN UNDER FASTE

 1. Du begynder at udskille HGH, Human Growth Hormone, som stimulerer forbrændingen af fedt og styrker sener og muskler. Denne sidste effekt medfører, at man kan træne hårdere og restituere hurtigere. HGH bruges også som doping pga. dens effekt på kroppen.
 2. 14-18 timer efter dit sidste måltid begynder AUTOFAGI. Når kroppen ikke længere skal bruge energi på din forbrænding, begynder den at rydde op i cellerne. Alle kroppens celler sætter skraldemændene i gang med hovedrengøringen. De celler og dele af kroppen der er syge eller beskadigede, bliver smidt ud. Når vi hele tiden spiser, får kroppen ikke tid til denne hovedrengøring, så det kan være en fordel at give den ro til dette med lidt faste , enten ved at faste 16/8 som er meget in for tiden eller som jeg spiser OMAD, som er ONE MEAL A DAY hvor du faster 23-24 timer hver dag, og sluttelig disse faste på 2- 14 dages faste.


HVAD SKER DER, I KROPPEN NÅR MAN FASTER?


  • Når man faster falder blodsukkeret, og så får kroppens celler et signal om at der er for lidt energi.
  • Så begynder cellerne at optimere deres processer - de nedbryder gammelt protein og danner nyt.
  • Samtidig begynder cellerne at dele sig lidt langsommere og man bevarer sine stamceller lidt bedre.
  • Stamcellerne er vores grundlæggende celler, der endnu ikke har delt. det er altså helt uskadte celler.
  • Derudover bliver vores såkaldte mitokondrier bedre og mere effektive af fasten. Det er de dele af vores celler, der danner energi.


FORKLARINGEN PÅ HVAD IKONERNE BETYDER PÅ LIFE APP.

Under her der en forklaring på hvad det er for ikoner og betydningenen af dem. det er oversat fra engelsk til dansk af chatgpt.  

Her et link til LIFE som er den app jeg bruger når jeg faster , min cirkel der inde hedder det sammen som siden her KETO BS STONE


link LIFE

Ketose

Efter 12 timer er du kommet ind i den metaboliske tilstand kaldet ketose (Anton et al., Obesity 2018). I denne tilstand begynder din krop at nedbryde og forbrænde fedt.
Noget af dette fedt bruges af leveren til at producere ketonlegemer (ketoner). De to vigtigste ketoner, acetoacetat og β-hydroxybutyrat (BHB), fungerer som en alternativ energikilde for cellerne i dit hjerte, skeletmuskler og hjerne, når glukose ikke er let tilgængelig. Vidste du, at din hjerne bruger omkring 60% af din glukose, når din krop er i hviletilstand? Under periodisk faste erstatter ketonlegemer, der dannes af din lever, delvist glukose som brændstof til din hjerne samt andre organer. Denne anvendelse af ketoner af din hjerne er en af grundene til, at periodisk faste ofte hævdes at fremme mental klarhed og positivt humør - ketoner producerer færre inflammatoriske produkter, når de nedbrydes, end glukose gør, og de kan endda kick-starte produktionen af hjernevækstfaktoren BDNF! Ketoner har også vist sig at reducere cellulær skade og celledød i neuroner og kan også reducere inflammation i andre celletyper.

tung ketose 

Efter 18 timer er du skiftet til fedtforbrændingstilstand og producerer betydelige mængder ketoner (Anton et al., Obesity 2018). Du kan nu begynde at måle blodketonniveauer over dine basale værdier. Under normale forhold ligger koncentrationen af ketoner i dit plasma mellem 0,05 og 0,1 mM. Når du faster eller begrænser kulhydraterne i din kost, kan denne koncentration nå 5-7 mM. Du kan hjælpe med at fremskynde produktionen af ketoner med lidt hjertepumpende motion! For eksempel fører periodisk faste kombineret med løb til omlægning af nerveceller i hjernen, hvilket fører til forbedret læring og hukommelse hos laboratoriedyr.
Når deres niveau i dit blod stiger, kan ketoner fungere som signalstoffer, lignende hormoner, der fortæller din krop at øge stressreducerende veje, der reducerer inflammation og reparerer beskadiget DNA, for eksempel.

autofagi

Inden for 24 timer begynder dine celler i stigende grad at genanvende gamle komponenter og nedbryde forkerte foldede proteiner, der er forbundet med Alzheimers og andre sygdomme (Alirezaei et al., Autophagy 2010). Dette er en proces kaldet autofagi.

Autofagi er en vigtig proces for celle- og vævsfornyelse - den fjerner beskadigede cellekomponenter, herunder forkerte foldede proteiner. Når dine celler ikke kan eller ikke initierer autofagi, sker der dårlige ting, herunder neurodegenerative sygdomme, som synes at opstå som følge af den reducerede autofagi, der forekommer under aldring. Periodisk faste aktiverer AMPK signaleringsvejen og hæmmer mTOR-aktiviteten, hvilket igen aktiverer autofagi. Dette begynder dog kun at ske, når du væsentligt tømmer dine glukosebutikker, og dine insulinniveauer begynder at falde.


Periodisk faste er en måde, hvorpå du kan øge autofagi i dine celler og muligvis reducere aldringens virkninger. En 2019 undersøgelse med 11 overvægtige voksne, der kun spiste mellem kl. 8 og 14, viste øgede markører for autofagi i deres blod efter faste i ca. 18 timer, sammenlignet med kontrolpersoner, der kun fastede i 12 timer. En anden undersøgelse påviste autofagi hos menneskelige neutrofiler, der begynder ved 24 timers faste. I en tredje undersøgelse viste muskelbiopsier fra sunde mandlige frivillige, der fastede i 72 timer, reduceret mTOR og øget autofagi. Hos mus, der er berøvet mad, øges autofagi efter 24 timer, og denne effekt forstærkes i celler i leveren og hjernen efter 48 timer.


Men periodisk faste er ikke den eneste måde at forbedre dine cellers evne til at genanvende gamle komponenter på. Nogle af de kendte fordele ved motion for den generelle sundhed har at gøre med øget autofagi. For eksempel forsinkes udviklingen af hjertesygdomme af autofagi induceret af motion ved at give hjertet bedre kvalitet af celledele og reducere oxidativ skade.

Motion, ligesom periodisk faste, inaktiverer mTOR, hvilket øger autofagi i mange væv. Motion efterligner virkningerne af at gå uden mad i en længere periode: Den aktiverer AMPK såvel som autofagi-relaterede gener og proteiner.

Hos mennesker øges autofagi under højintensitetsmotion, herunder maratonløb og cykling.

peak growth hormone

Efter 48 timer uden kalorier eller med meget få kalorier, kulhydrater eller protein, er dit væksthormonniveau op til fem gange så højt som ved starten af din faste (Hartman et al., 1992).
En del af årsagen til dette er, at ketonlegemer produceret under faste fremmer sekretionen af væksthormon, for eksempel i hjernen. Ghrelin, sultehormonet, fremmer også sekretionen af væksthormon. Væksthormon hjælper med at bevare lean muskelmasse og reducerer ophobning af fedtvæv, især når vi bliver ældre. Det ser også ud til at spille en rolle i mammalian levetid og kan fremme sårheling og kardiovaskulær sundhed.

minimum insulin

Efter 54 timer er dit insulin faldet til sit laveste niveau, siden du begyndte at faste, og din krop bliver stadig mere insulinfølsom (Klein et al., 1993).
At sænke dine insulin niveauer gennem periodisk fasting har en række sundhedsmæssige fordele både på kort sigt og på lang sigt. Lavere insulin niveauer sætter en bremse på insulin- og mTOR signalvejene, hvilket aktiverer autofagi. Lavere insulin niveauer kan reducere inflammation, gøre dig mere insulinfølsom (og/eller mindre insulinresistent, hvilket især er en god ting, hvis du har høj risiko for at udvikle diabetes), og beskytte dig mod kroniske aldersrelaterede sygdomme, herunder kræft.

immune regenerering

Efter 72 timer nedbryder din krop gamle immunceller og producerer nye (Cheng et al., 2014). Forlænget faste reducerer cirkulerende IGF-1 niveauer og PKA aktivitet i forskellige cellepopulationer. IGF-1, eller insulin-lignende vækstfaktor 1, ligner meget insulin og har vækstfremmende virkninger på næsten alle celler i kroppen. IGF-1 aktiverer signalveje, herunder PI3K-Akt signalvejen, der fremmer celleoverlevelse og vækst. PKA kan også aktivere mTOR signalvejen (og, interessant nok, kan for meget koffein under en faste fremme aktivering af PKA).
Du kan måske se, hvor dette fører hen - ved at sænke farten for IGF-1 og PKA gennem næringsrestriktion og faste kan de cellulære overlevelsesveje dæmpes, hvilket fører til nedbrydning og genanvendelse af gamle celler og proteiner. Studier på mus har vist, at forlænget faste (over 48 timer), ved at reducere IGF-1 og PKA, fører til stresstolerance, selv-fornyelse og regenerering af hæmatopoietiske eller blodcelle-stamceller. Gennem denne samme mekanisme har forlænget faste i 72 timer vist sig at bevare sunde hvide blodlegemer eller lymfocyttællinger hos patienter, der gennemgår kemoterapi.