Læs lidt om ghee
Ghee som almindeligt og lavet med olie så det er mere blødt

Ghee som almindeligt og lavet med olie så det er mere blødt

Hvad er ghee.

I bund og grund har jeg så fundet ud af at det i bund og grund er det sammen , kun måden man laver det på der er anderledes. så her er en lille skriv om ghee og dens virkning på kroppen.

Ghee – fuldstændigt renset smør – er en helt utrolig ting. Ved rumtemperatur er ghee halvblød og cremet. Når den er smeltet, er den som flydende guld. Dens duft er som sød karamel og mere intens end smør. På grund af sin exceptionelle smag gør en lille smule ghee en stor forskel. Ghee kan være fra gyldengul til alabasthvid, hvilket hovedsageligt kommer an på dens karotenindhold og hvilken slags græs, som køerne, der har leveret mælken til smørret, har ædt. I modsætning til smør kan ghee opbevares ved stuetemperatur i månedsvis, og den kan opvarmes til stegetemperaturer uden at brænde på. Folk i Indien har opskattet ghee i årtusinder og gør det fortsat. Ghee er det foretrukne fedtstof i klassiske retter, den er essentiel til mange ting i tempeltilbedelse, og den ayurvediske medicin priser den for dens sundhed.

Nogle kendsgerninger om ghee Både indisk ghee og fransk klaret smør laves på samme måde. Den eneste forskel er, at indisk ghee består af ren smørolie, der er helt renset, imens fransk ghee ikke er helt klaret. Ghee laves af usaltet smør, der hovedsageligt består af vand, smørolie og tørstof fra proteinet kasein. Når man laver ghee, varmer man langsomt smørret op, indtil vandet er fuldstændigt fordampet, og kaseinen skiller sig fra den rene smørolie. Fransk klaret smør, der stadig indeholder vand og kasein, bør opbevares i køleskab for ikke at blive harsk.

En fordel ved at fjerne kaseinen fra smørret er, at det nedbringer kolesterolen. Ren ghee indeholder ingen laktose eller oksideret kolesterol. Selv om det er bedst at rådføre sig med sin læge først, har mange folk, der har problemer med eller er allergiske over for laktose, få eller ingen problemer med at fordøje ghee. Siden ghee ikke indeholder kasein, svarer den på mange måder til mange nødde- eller planteolier. Ghee indeholder beta-karoten og vitamin A, D, E og K. Beta-karoten og E-vitamin er begge værdifulde antioxidanter, der bekæmper sygdomme og skader. Bortset fra ghee indeholder ingen spiselig olie undtagen fiskeolie (hvis den kan anses for spiselig) A-vitamin, der hjælper til at have et godt syn og holder øjnenes overflade fugtig. Ghee indeholder fire til fem procent linolsyre, der hjælper kroppen med at vokse og udvikles ordentligt. Linolsyre er en essentiel fedtsyre, der ofte mangler i en vegetarisk kost.

En af Ayurvedas mest værdsatte fødevarer, ghee har utrolige helbredende egenskaber. Fra vores dal, khichdi til halwas og chapatti; ghee er et køkkenmærke, vi aldrig får nok af. Faktisk har bytte af ghee med opfedning af raffinerede olier måske været en af de største taber i den moderne madlavning, ifølge Macrobiotic Nutritionist og Health Practitioner Shilpa Arora. Ifølge hende består "Ghee af fedtopløselige vitaminer, som hjælper med vægttab. Ghee spiller også en nøglerolle i balancen hormoner og opretholdelse af sundt kolesterol. Ghee har også et højt varmepunkt, der forhindrer det i at producere frie radikaler, der skader cellefunktionen. "Ghee er klaret smør fremstillet af mælken fra en bøffel eller ko. Ren desi ghee, er ghee lavet af komælk. Den indeholder masser af omega-3 fedtsyrer sammen med vitamin A. Ud over vores køkkener finder ghee også et eftertragtet rum i skønheds- og hårplejetritualer.

Her er 9 fordele ved ghee, som du måske ikke har kendt:

1. Hjælper dig med at holde varmen inde Ghee er en integreret del af de indiske vintre. Ifølge Ayurveda hjælper indtagelse af ghee dig med at holde varmen indefra; det er måske derfor, det bruges i vid udstrækning i mange vinterpræparater likegajar ka halwa, moong dal halwa, pinni og panjeeri

2. For stoppede næser.

Der er ikke noget behageligt ved kold og tilstoppet næse. Du har svært ved at trække vejret; din smagsfølelse hæmmes, og lad os ikke glemme hovedpine og udmattelse, der følger. Ayurveda har et interessant middel til dråbe fra næsen, der kan hjælpe med at lindre tilstoppet næse. Ayurvediske eksperter kalder det Nyasa-behandlingen mod forkølelse, og det indebærer at man hælder et par dråber varm ren ko-ghee i næseborene, først om morgenen. Dette kan give hurtig lettelse, da ghee kører helt ned til halsen og lindrer infektionen. Sørg for, at ghee er ren og opvarmes til lunken temperatur.

3. God energikilde

Ifølge bogen 'Heal Foods' fra DK Publishing House er ghee en god energikilde. Det indeholder mellem- og kortkædede fedtsyrer, "hvoraf laurinsyre er et potent antimikrobielt og antifungalt stof." Sygeplejerskemødre får ofte ladoer, der er fyldt med ghee, da de er fyldt med energi. Pinni er en anden Punjabi-godbit, der nydes over hele Nordindien, ikke kun for sin smag, men også for dens energibestemmende egenskaber.

4. Kilde til godt fedt

Er du på en vægttabsrejse? Du har muligvis hørt en masse mennesker komme med et pro-tip eller to. Og et af de mest almindelige tip om vægttab, vi alle har hørt, er - undgå fedt. I et forsøg på at tabe sig, har du måske endda overvejet at fjerne alle fedtkilder fra din diæt. Men at gøre det kan gøre dig mere skade end gavn. Fedt, kulhydrater og proteiner er tre makronæringsstoffer, der er essentielle for at opretholde et sundt liv. At fjerne enhver fødevaregruppe fra din diæt er aldrig en bæredygtig måde at tabe sig på. Hvad du skal gøre, er dog - vælg bedre. Undgå alt dårligt fedt i pommes frites, burgere og forarbejdet junk, og vælg bedre alternativer i form af ghee, avokado osv. Ifølge Shilpa Arora er ghee et af de mest foretrukne køretøjer til oleation: en proces med indtagelse af olie i en periode på tid. Dette hjælper faktisk med at trække fedtopløselige giftstoffer ud af cellerne og udløser fedtstofskifte, en proces, hvor kroppen starter med at forbrænde sit eget fedt til brændstof.

5. God til tarmsundhed:

Shilpa deler også med os, at ghee tilfældigvis er en af fødevarekilderne af smørsyre af højeste kvalitet, hvilket gør det til et ideelt valg at støtte tarmvæggenes helbred. Colonens celler bruger smørsyre som deres foretrukne energikilde.

6. Anvend det over din rotis for at reducere det glykæmiske indeks:

I Indien er spredning af ghee over chappatis og parathas en standard praksis. Det siges, at anvendelse af ghee på chapattis kunne nedbringe det glykæmiske indeks for chapattierne med en vis mængde ud over at gøre det mere fugtigt og fordøjeligt. Bangalore-baseret ernæringsfysiolog, Dr. Anju Sood anbefaler at spise chapatis med lidt ghee på toppen. "Seneste forskning siger, at omkring 4 spiseskefulde olie er den tilstrækkelige mængde mættet fedt pr. Måltid, så en procent af de mættede fedtstoffer kunne stamme fra kilder som ghee. At slå det sammen med ghee letter fordøjeligheden af chapattiene." Anvendelse af ghee på chappatis er også et hit med berømtheder. Kareena Kapoor i en af hendes medieinteraktioner sagde, at hendes bedstemor, der er firs år gammel, altid spreder ghee på hendes chappatis. Selv under graviditet sørgede Kareena for, at hun havde sin regelmæssige dal med en skefuld ghee, afslørede hun ved boglanceringen af 'Graviditetsnoter' af Rujuta Diwekar.

7. Holder forstoppelse ved bugten:

Har du det hårdt med dine tarmbevægelser? Ghee kommer måske til din redning. I henhold til bogen 'The Complete Book of Home Remedies' af Dr. Vasant Lad giver mælk og ghee et mildt og effektivt middel mod forstoppelse. "At tage 1 eller 2 teskefulde ghee i en kop varm mælk ved sengetid er et effektivt, men blidt middel til at lindre forstoppelse," bemærker bogen.

8. God til hjertet:

Ligesom alle fedtstoffer har ghee også gjort sig skyldig i at hæve kolesterolniveauer. Men i modsætning til den almindelige opfattelse er ghee faktisk en meget mere sikker satsning at investere i for hjertesundhed sammenlignet med raffineret olie. Bogen 'Healing Foods' bemærker, at fedtstoffer, der findes i ghee, ikke er forbundet med hjertesygdomme på den måde, som langkædede fedtsyrer er, da de bruges direkte som energi af kroppen og ikke opbevares som fedt. Konsulent Ernæringsfysiolog, Dr. Rupali Datta siger, "Ghee kan konsumeres dagligt i små mængder som en kilde til mættet fedt. Børn har råd til at have en større mængde hver dag." Undersøgelser har vist, at ghee kan være godt til at sænke dårligt kolesterol og øge det gode kolesterol

9. Fantastisk til hud:

Ghee har været en vigtig del af forskellige skønhedspleje ritualer siden umindelige tider. Dets vitale fedtsyrer fungerer som et nærende middel, der kan gøre vidundere for at give liv i din kedelige hud. Ren desi ghee er lavet af komælk og siges at være ekstremt kraftig til at give dig en blød og smidig hud. Ghee er kendt for at være velegnet til alle hudtyper, og den har også vigtige fedtsyrer, der hjælper med hydrering af hudcellerne